Welke mineralen verlies je tijdens een zweetsessie?

Mineralen en zweten
  • Anouk van der Bent
  • 15 Aug 2022

De laatste weken is het heerlijk tropisch warm. Het lukt de airco maar net aan om ruimtes te verkoelen en de zwarte vloertegels van de Electric Fitness zijn geregeld nat van het zweet. Wat natuurlijk betekent dat er lekker intensief getraind wordt! Maar wist jij dat je ongemerkt veel mineralen verliest tijdens die zweetsessie?
 
Als je intensief sport en zweet, verlies je veel vocht. Het is belangrijk dat aan te vullen door veel water te drinken. Met het vocht druipen ook veel mineralen mee je lichaam uit. Die mineralen heb je nodig om je lichaam fit en energiek te houden. Het is daarom zeker een aanrader deze mineralen weer aan te vullen, vooral tijdens een warme zomerperiode.

Welke mineralen verlies je?
De belangrijkste mineralen die je verliest met zweten zijn magnesium, kalium, natrium en calcium. Al deze mineralen zorgen ervoor dat jouw spieren zich goed kunnen aanspannen en ontspannen. Magnesium is daarnaast goed voor voldoende energie in de spieren, kalium zorgt voor de geleiding van zenuwprikkels, calcium is er om jouw uithoudingsvermogen goed te houden en natrium om jouw vochtbalans op peil te houden.

Hoe vul je deze mineralen aan?
Gelukkig kun je deze mineralen heel gemakkelijk door gezonde voeding weer aanvullen. Welke voeding je dan nodig hebt, lees je hieronder.

Magnesium
Boerenkool, avocado’s, kokos, donkere groenten, appels, amandelen en rauwe cacao

Kalium
Groene bladgroenten, bananen, tonijn, ongezouten en ongebrande noten

Natrium
Olijven, Feta, zeekraal

Kalium
Rauwe cacao, abrikozen, amandelen, pompoenpitten, lijnzaad

Boerenkoolsmoothie 
Door sommige van bovenstaande ingrediënten te combineren met elkaar kun je een heerlijke ijskoude boerenkoolsmoothie maken die jou na je zweetsessie helpt om de mineralen aan te vullen. Dat is zeker weten zo’n mineralenbom om eens te proeven. Klik HIER om ´m zelf te maken.

Kokoswater
Naast die bovenstaande voeding hebben we nog een toppertje.
Namelijk KOKOSWATER.
Kokoswater bevat relatief veel magnesium, kalium en natrium. Ook zijn ijzer, jodium en zink goed vertegenwoordigd en bevat het veel B-vitaminen en vitamine C.
Drink het na een intensieve sportsessie voor de beste resultaten. 

En natuurlijk zorg jij ervoor dat dat kokoswater zo onbewerkt mogelijk is. De bewerkte varianten bevatten toegevoegde stoffen die de opname van goede voedingsstoffen tegen kunnen zitten.

Zo, nu jij weet hoe je een zweetsessie weer aanvult, kunnen we op naar een fitte en zweterige nazomer! Geniet ervan!