Gezondere chocolademelk

Gezondere chocolademelk of koffie-choc
  • Anouk van der Bent
  • 17 Mar 2024

Het is 4 uur 's middags, je bent aan het werk en staat bij de automaat voor een kop thee. Je vinger is één druk verwijderd van het knopje 'chocolademelk' en 'koffie-choc' en bijjjjna druk je de knop in. Herken jij dat ook?
Jammer dat er zoveel snelle suiker in die choco zit, dus beter om 'm niet te nemen. Maar toch... het is zo lekker!
Op naar een eigen gemaakte gezondere choco dan. Wil je weten wat er zo gezond is aan choco en hoe je 'm maakt? Lees dan met me mee. 

Chocola
Chocola heeft niet zo'n gezond imago, terwijl cacao echt wel veel gezonde voordelen heeft. Zoals je weet is chocola is gemaakt van die cacao. Echter zorgt de toegevoegde suiker ervoor dat een reep chocola of een mok chocolademelk niet meer zo gezond is. 

Nicaraguaanse cacao
In 2023 maakte ik samen met m'n vriend een reis door Nicaragua. In Nicaragua bezochten we het eiland 'Ometepe'. Op dat eiland groeiden en bloeiden cacaobonen in vruchten aan de bomen. We bezochten zo’n plantage en zagen hoe cacao verbouwd en verpulverd werd tot gezonde pure chocola. We aten veel cacaobonen en gingen naar een cacaoceremonie. Een eeuwenoude traditie waarbij 30-60 gram cacao gedronken/gegeten wordt. Blijer en vrolijker word je van het eten of drinken van zoveel rauwe cacao. Weet jij waarom?

cacaobonen              Bonen    

4 voordelen van rauwe cacao
*Cacao zorgt ervoor dat gelukshormonen aangemaakt worden. Gelukshormonen zoals serotonine en dopamine.
*Cacao is een sterke antioxidant. Antioxidanten zorgen ervoor dat je lichaam schoon raakt van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn gif-/afvalstoffen die zich in je lichaam bevinden. Iedereen produceert die stofjes, door antioxidanten kunnen ze je lichaam goed verlaten.
*Cacao zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten. Cacao zorgt voor een gezond cholesterol en een gezonde bloeddruk, wat er op hun beurt weer voor zorgt dat hart- en bloedvaten gezond blijven.
*Cacao zorgt voor meer concentratie en focus. Cacao zorgt voor gezonde bloedvaten, ook richting de hersenen. Zo kan er makkelijker bloed (met zuurstof en voedingsstoffen) richting de hersenen blijven stromen.

Lekkere rauwe cacao
Zoveel voordelen, dat wil je toch elke dag?
Hieronder vind je een lekker eiwitrijk choco-recept. Een recept met een Nicaragua-touch en een vleugje van onszelf. Ik nam de rauwe cacao mee uit Nicaragua, deze heeft een speciale smaak wat het nog lekkerder maakt. Dat soort cacao is ook te koop in Nederland, zie bijvoorbeeld HIER of HIER. 
Zeker weten het proberen waard. Ik hoop dat jij er net zo van geniet als wij.

Laat je weten wat je ervan vond?

Wat heb je nodig voor 1 kop choco of koffie-choc?
- 200 ml water
- 1/2 scoop Orange fit choco
- 1/2 tl honing
- 1/2 tl ceylon kaneel
- 20 gram rauwe cacao (>80%)
- Kleine scheut kokosmelk
Optioneel; koffie

Hoe maak je het?
1. Verwarm het water in een pannetje op middelhoog vuur.
2. Voeg de Orange fit toe en roer goed zodat de klontjes eruit zijn.
3. Voeg al roerend de honing en kaneel toe.
4. Voeg de kokosmelk toe.
5. Verwarm de mix goed en voeg de cacao in stukjes toe. Blijf goed roeren (het liefst met een garde) om te voorkomen dat het aan de pan blijft plakken.
6. Als alles gesmolten is, kun je het in een grote mok gieten en er heerlijk van genieten.
7. Wat ook lekker is; schuim wat kokosmelk op en top je choco later af met een schuimlaag. Of mix de choco met wat koffie.