Glycemische index

  • home
  • artikelen
  • glycemische index en voedingsstoffen van kokosbloesemsuiker
Glycemische index en voedingsstoffen van kokosbloesemsuiker
  • Anouk van der Bent
  • 21 Apr 2024

Kokosmakronen, ontzettend lekker. Alleen zo jammer dat het je bloedsuikerspiegel erg laat pieken waardoor het nou niet echt een gezond hapje is. Om er toch van te kunnen genieten, hier een gezondere variant.
Want af en toe wat lekkers bij de koffie of thee kan toch niet missen?

Deze kokosmakronen laten je bloedsuikerspiegel minder pieken. Dat komt onder andere door de kokosbloesemsuiker. Waarom je beter kokosbloesemsuiker kunt gebruiken dan gewone suiker heeft met verschillende dingen te maken. 

Glycemische index
Kokosbloesemsuiker heeft, net als andere voeding met suiker, een glycemische index (GI). De GI laat zien hoe snel koolhydraten vanuit de darmen worden opgenomen als glucose (suiker) in ons bloed. De GI is een getal tussen de 0 en 100. Hoe lager de GI van een voedingsmiddel, hoe minder je bloedsuikerspiegel piekt.

Neem bijvoorbeeld druivensuiker, de GI hiervan is 100. Dat betekent dat de koolhydraten (suiker) snel vanuit de darmen opgenomen worden in het bloed waardoor de bloedsuikerspiegel snel piekt (maar ook weer snel daalt).

Je alvleesklier
Wanneer je bloedsuikerspiegel hoog is, is er veel suiker in het bloed aanwezig. Ons lichaam wil die suiker (energie) uit het bloed onze lichaamscellen in hebben. Het orgaan wat daar mede verantwoordelijk voor is, is de alvleesklier. De alvleesklier gaat hard aan het werk om insuline te produceren wanneer je iets met koolhydraten (suiker) eet. Insuline is het hormoon (het sleuteltje) wat lichaamscellen opent om de suiker (energie) naar binnen te laten gaan.

Top toch, dat onze alvleesklier dat doet!
Alleen is het zo dat de alvleesklier met onze huidige voeding continu aan het werk is. We eten tegenwoordig veel voeding met een hoge Glycemische index waardoor onze bloedsuikerspiegel continu hoog is.

De alvleesklier blijft dan aan het werk om insuline te produceren en krijgt bijna geen rust. Je kan een overschot aan insuline in je lichaam krijgen, lichaamscellen raken daardoor ongevoelig, je neemt dan de suiker (energie) niet meer goed op en je bloedsuikerspiegel blijft hoog.

Dit noemen ze ook wel pre-diabetes. Je raadt vast al wat de volgende stap is... diabetes type II. En dat wil je niet! 

Voedingsstoffen
Naast het stabieler houden van je bloedsuikerspiegel bevat kokosbloesemsuiker meer voedingsstoffen dan gewone suiker. In kokosbloesemsuiker vind je onder andere 

*Vitamine B1, B2 en B3
*Vitamine C
*Zink
*IJzer
*Magnesium
*Kalium

Kleine aanpassingen
Door kleine aanpassingen in je eet- en leefstijl kun je ervoor zorgen dat je lichaam gevoeliger blijft voor insuline en je alvleesklier minder hard hoeft te werken. Houd bijvoorbeeld vaker rekening met voedingsmiddelen en hun Glycemische index. Je kunt daarbij onderstaand tabelletje gebruiken.

Lage GI = tot 55
Zoals bananen, appels, peulvruchten enz.
Medium GI = 56 – 69
Zoals kokosbloesemsuiker, gekookte aardappelen.
Hoge GI = 70 of hoger
Zoals druivensuiker, brood, gebakken aardappelen.

Kokosmakronen
Maar dan wil je nu vast wel weten hoe je die kokosmakronen maakt?
Lees HIER mee en geniet van die heerlijke makronen!