Maagzuur

Maagzuur
  • Anouk van der Bent
  • 06 Feb 2023

‘Dan neem je toch gewoon een maagzuurremmer!?’ riep haar moeder toen ze zo’n pijn had in haar buik. Maagzuurremmers worden vaak genomen, het verlicht pijn snel en is makkelijk. Maar is het nemen van maagzuurremmers wel zo’n goed idee?

Wat is maagzuur?

Eén van de belangrijkste eerste stappen van je spijsvertering is maagzuur. Maagzuur zorgt voor het splitten van eiwitten. Dit is een moeilijk proces voor je lichaam, daarom moet maagzuur zuur genoeg, niet te veel en niet te weinig zijn. Daarnaast zorgt maagzuur ervoor dat bacteriën en schimmels geen kans krijgen in jouw lichaam. Bij een te veel of te kort aan maagzuur, kunnen verkeerde bacteriën terecht komen in bijvoorbeeld je darmen, waardoor je darmmicrobioom (alle bacteriën in je darmen) verstoord raakt en je last krijgt van een opgeblazen gevoel of buikpijn. Ook kunnen deze bacteriën voor andere klachten zorgen zoals een onzuivere huid. Tenslotte zorgt maagzuur ervoor dat voedingsstoffen (waaronder B12) goed opgenomen worden. Wel zo belangrijk dus. Maagzuurremmers zorgen er dan misschien voor dat je even geen zuur meer voelt branden, maar gaan daarmee ook al deze gezonde processen tegen. Dat wil je niet toch!?

Wist je dat zelfs het stralen van je huid te maken heeft met je maagzuur?!

Symptomen van ongezond maagzuur

De symptomen van een te veel of een te kort aan maagzuur verschillen niet veel van elkaar. Het is geen fijn gevoel. Je kunt het zuur voelen branden, je hebt last van oprispingen of van boeren laten, ook kun je pijn of een opgeblazen gevoel hebben in de maagstreek.

Maagzuurtest

Als je bovenstaande klachten herkent, weet je dat je je maagzuur moet verbeteren.
Ook kun je proberen je maagzuur te testen. Dit kun je doen door een theelepel baking soda (bicarbonaat, dat spul waarmee vaak brood en koekjes gebakken worden) te mixen met een glas water van 250 ml. Drink het glas helemaal leeg, doe dit op lege maag. Wacht daarna…
Laat je 1 tot 3 boeren, dan is je maagzuur oké.
Laat je meer dan 3 boeren, dan heb je een te veel aan maagzuur.
Laat je geen boeren, dan heb je te weinig maagzuur.

4 tips om maagzuur te verbeteren

Getest? Nu op naar verbetering! Jij kunt er helemaal zelf voor zorgen dat jouw maagzuur op en top wordt. Hoe dan?

  1. Drink elke ochtend een groot glas water op nuchtere maag, voeg een eetlepel appelciderazijn/citroensap toe. Drink dit met een rietje om je tanden te beschermen. Heb je veel last van maagzuur tijdens of na een maaltijd, drink het dan een half uur voor een maaltijd.
  2. Drink een half uur voor, tijdens en een half uur na je maaltijd geen grote hoeveelheden water of andere dranken. Zo verdun je je maagzuur niet en houd je het zuur genoeg.
  3. Neem de tijd voor een maaltijd. Eet rustig en kauw goed. Stress zorgt ervoor dat maagzuur onttrekt. Gehaast eten is daarom niet zo’n goed idee.
  4. Verbeter je maagzuur met Betaine HCL. Dit is een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat de maagzuurgraad verbetert.

Dus.....

Jouw maagzuur is het zeker weten waard om te verbeteren en gezond te houden. Hoe lekker is het dat je hier voor de rest van je leven plezier van gaat hebben!? Maagzuurremmers heb je dan niet meer nodig en klachten zoals een opgeblazen gevoel en onzuivere huid verdwijnen.

Wil je samen aan de slag om jouw spijsvertering te verbeteren?
Let me know, ik help je graag.