Etiketten lezen, hoe zit dat ook alweer?

Etiketten lezen, hoe zit dat ook alweer?
  • Anouk van der Bent
  • 23 Oct 2022

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. De supermarkt staat vol met prachtige verpakkingen. Reclames met de mooiste claims. Maar hoe zit het nu echt? Welk product is gezond? Gelukkig kun jij zelf kritisch blijven door het etiket goed te lezen. Hier voor jou 5 tips, zodat jij kiest voor het beste.

Bekijk de ingrediëntenlijst
De ingrediëntenlijst is dat lijstje met alle ingrediënten, zo weet je precies wat er in een product zit. Hoe minder ingrediënten er op een product worden vermeld, hoe minder bewerkt een product is.
De ingrediënten staan op volgorde. Vooraan staat het meest gebruikte ingrediënt, achteraan staat het minst gebruikte ingrediënt. Staat er vooraan een (verkapte) suikernaam? Zeker weten dat jij dan veel suiker binnenkrijgt.


Lees de voedingswaardetabel
Op de voedingswaardetabel lees je het aantal calorieën. Daarnaast staan op de voedingswaardetabel de macronutriënten vermeld. Macronutriënten zijn grote voedingsstoffen in ons voedsel. Deze bestaan uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Herken jij de gedachte; hoe minder calorieën, hoe beter. Niks is minder waar. Het is verstandiger te bekijken uit welke ingrediënten een product bestaat dan de voedingswaardetabel alleen maar te volgen.

Let op de verstopte suikernamen
Ken jij de benamingen van suiker? Maltodextrine, glucosesiroop, dextrose, appelconcentraat en zo zijn er nog 50 andere suikernamen. Allemaal mooi verkapt. Sommige klinken zelfs gezond! Maar suiker blijft suiker. Als je een ingrediënt ontdekt wat eindigt op -ose, -ase of -siroop, kun je ervan uitgaan dat er suiker in het product zit.

Welke E-nummers zitten erin?
E-nummers zijn toevoegingen aan producten om ze langer houdbaar te maken, lekkerder te laten smaken of ze er mooier uit te laten zien. Het zijn kleurstoffen, smaakstoffen, glansmiddelen die jij echt liever niet zoveel in je lichaam wilt hebben. Want waarom zou je vanbinnen willen glanzen?? E-nummers zijn goedgekeurde stoffen en zouden veilig zijn. Toch blijkt dat niet helemaal waar. Een stapeling van E-nummers kan overgewicht, ongezondheid, burn-out verschijnselen en meer ongezondheid veroorzaken. Liever een product zonder E-nummers kiezen dan.

Geen etiket? Top!
Is het jou weleens opgevallen dat de gezondste producten geen etiket hebben? Een banaan, een broccoli, een avocado, een stuk vlees van de slager, allemaal zonder etiket. Wil je toch een bewerkter product?  Neem dan die met minder dan 5 ingrediënten. Hoe minder ingrediënten, hoe minder bewerkt en hoe gezonder jij door het leven gaat.  

Nu je weet dat je zelf kritisch etiketten kunt lezen, kun jij zelf zorgen voor een gezond lichaam en een fijn brein. Check onderstaand etiket eens. Wat denk jij nu? Is die gezond?

Wil je meer weten over het lezen van etiketten, voedingsstoffen en wat ze doen met je lichaam? Neem gerust contact op, ik help je graag.